Wie is Immeke?

*English version

Immeke bestaat uit de imkers Rinske Kreukniet en Angélique de Meijer. Sinds 2012, het Jaar van de bij, vormen zij samen Immeke.

 

Honingbijen en mensen zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk. Meer dan ooit en op indringende wijze tonen bijen ons dat zij meer zijn dan honingmakers. Bijen hebben een indicatorfunctie: als we niet goed voor onze omgeving zorgen, gaat het ook niet goed met de bijen. Zij geven haarfijn aan hoe we respectvoller met onze leefomgeving én elkaar om kunnen gaan. Van bijen kunnen we leren. Immeke vertelt het verhaal van de bijen. Immeke inspireert, bouwt, verwondert en deelt haar kennis. Vliegt vooruit, maar kijkt ook terug in de geschiedenis.

 

Rinske Kreukniet (1976) is vormgever en studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam. Ze werkt als kunstdocent op een middelbare school in Rotterdam en heeft ruime ervaring in kunst- en cultuureducatie in zowel het primair als het hoger onderwijs. Ze is mede initiator van de nieuwe vrijeschool afdeling op VMBO basis-kader niveau in Rotterdam. De focus in haar werk ligt op het snijvlak van kunst- en het nieuwe ambachtsonderwijs. Naast haar werk als kunstdocent neemt ze de leerlingen graag mee in het imkerambacht. Samen met vmbo leerlingen ontwikkelde ze een natuurbouwkast met roggestro. Volg haar projecten op deze site.

 

Angélique de Meijer (1967) behaalde haar doctoraal in de Vrije Letteren aan de Universiteit Nijmegen en studeerde in Tours (FR). Ze werkt bij de Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek van Nederland en schrijft daarnaast voor BK-informatie, een vakblad voor beeldend kunstenaars. In 2003 volgde zij een vakopleiding in de biodynamische landbouw waar ze zich bewust werd van de wederkerige relatie tussen de honingbij en het landschap. Haar focus ligt op de cultuurhistorische aspecten van de honingbij. Haar bevindingen lees je op de blog.

 

Samen vormen ze Immeke. De imkeropleiding hebben ze gevolgd bij de BD-imkers Nederland. Ze laten zich in hun imkerpraktijk inspireren door het wezen van de bij. Immeke en de bijen zijn te vinden in Trompenburg Tuinen en Arboretum en op Vrijescholen te Rotterdam.

Rinske

Angelique

© 2019 met liefs van Immeke 

Bezoek ons op social media

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Instagram - Black Circle