top of page

Een zeshoek met een dak

De honingraat is een goed voorbeeld van een hexagoon; de zeshoek. Deze vorm komt opvallend vaak voor in de natuur; het is namelijk efficiënt in ruimte, stabiel en biedt stevigheid. De hexagoon is terug te vinden in de microkosmos, zoals in celstructuren van planten, sneeuwkristallen, kwartskristallen, basalt als in de macrokosmos, bijvoorbeeld de wolkenformatie op de noordpool van de planeet Saturnus.
Aan de zeshoek is van oudsher een grote mystieke betekenis toegekend in de alchemie en de kabbalah. De vorm wordt gezien als twee in elkaar geschoven driehoeken die symbolisch hemel en aarde verbinden, of lees: geest en materie, of het mannelijke en vrouwelijke principe.
Zelfs sneeuwkristallen zijn opgebouwd uit twee drietallige vrieskernen die in een vroegstadium zijn verkleefd en gezamenlijk verder uitgegroeien tot een prachtige zeshoekige vorm. Samen dwarrelen ze als een siamese tweeling naar beneden om in het ‘Al’ te versmelten. Niet verwonderlijk dat de zeshoek ook symbool staat voor het Heilig huwelijk; de Hieros gamos. De vorm staat voor harmonie, voltooiing, genezing en ‘al dat is’. Hier past het credo: ‘Zo boven, zo beneden'.

De honingraat wordt als het dak echt waterdicht is en de zon langdurig schijnt, gevuld met strobalen en afgeleemd. Het wordt een echt strobouwhuis. Wordt vervolgd...

Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page