top of page

De bijen van Wim of: Het ware wezen van de imme

Een zwerm bijen van onze leraar en meesterimker Wim van Grasstek is net ietsjes anders. Niet alleen omdat het ‘BD-bijen’ van het inheemse ras zijn. Nee, wat er zo bijzonder aan is, is dat Wim op een intieme en bijzonder respectvolle manier omgaat met bijen. Een volk bijen is voor hem niet zomaar een organisme, maar een ware ‘imme’; een wezen waarmee je je als imker dient te verbinden en waarmee je echt contact kunt te maken. Hij leert je dat je je kleed letterlijk voor de bijen moet afnemen; handschoenen draagt hij nooit en een kap zo min mogelijk. Je moet je verbonden voelen met je bijen en door de bijen verbind je je vervolgens met je omgeving en de natuur. Dat is een belangrijke boodschap van hem. Daardoor willen we ook terughoudender zijn in het dragen van een kap. Ook wij dragen hoogst zelden handschoenen. Imkeren in overgave. Daar voel je je heel kwetsbaar bij. Bijen zijn niet geneigd te steken. Ze bekopen het met de dood; zelfopoffering. Maar zeker als je het niet goed doet, laat de imme je dat duidelijk weten en word je medogenloos gestoken. Dat stemt tot nadenken en reflectie op je handelingen. Overal ruiken we de Lindebomen die bloeien: op de Gerdesiaweg, de Oostzeedijk Beneden, Honingerdijk, op de Avenue Concordia. Stonden daar Linden dan? Ja, echt wel! Daar staan Lindebomen met bloemen vol geel blommig stuifmeel.

Wim van Grasstek is al 32 jaar imker en imkert met de inheemse Zwarte Bij op Biologisch Dynamische (BD) wijze. Zelf heeft hij kasten bij de Ommuurde Tuin op Landgoed Oranje Nassau’s Oord in Renkum, een bijenstal naast zijn huis en in Frankrijk. En samen met onze andere leraar en meesterimker Albert Muller geeft hij cursussen BD-imkeren en lezingen door heel het land.


Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page