top of page

Een bijenhuis van roggestro met koeienmest

Eigenlijk wilden we de bijen in een traditionele korf van roggestro houden of beter nog: in een holle boomstam. Maar bijen bouwen de raten dan vast. Je hebt geen uitneembare ramen met raat. Door de korf te kantelen en ondersteboven te houden, kan je zien wat binnen gebeurt. Korfimkeren vraagt veel kennis, ervaring en is een vak apart. Voor ons nog te lastig. Toch wilden we de zwerm zo natuurlijk mogelijk huisvesten. We konden om te beginnen een kast van hout en roggestro lenen van onze meesterimker Albert Muller.

Om de strokast weersbestendig te maken hebben we, in de traditie van de oude Clutius, de kast ingesmeerd met een mengsel van verse koeienmest en leem. De mest hebben we geschept uit de stal van BD-boer Huib Bor in Noordeloos. Zijn koeien staan nu wel in de wei, maar komen naar binnen om te worden gemolken. Een zak leem hebben we gehaald bij Rokus Oskam in Lekkerkerk. Een bijzonder bedrijf met veel kennis over leem en bouwen met leem.

De mest en leem hebben we met de hand gemengd en gekneed. Gewoon op gevoel. Zo krijg je een specie voor een watervaste pleisterlaag.

De zwerm hebben we om te beginnen op vijf natuurbouwramen gezet met een onderlinge afstand van 35 mm in plaats van de gebruikelijke 38,5 mm. De bijen zitten dan dichter met hun rug tegen elkaar aan, wat de warmtehuishouding ten goede komt. Een oneven aantal ramen zorgt voor een hartraam in het midden. Natuurbouwramen zijn grotere ramen dan normaal, waarin de bijen één groot raat kunnen bouwen. Ze bouwen de honingcellen, stuifmeelcellen en het broednest aan één stuk. Normaal gesproken bestaat een bijenkast uit stapelbare, losse modules. Met een honingkamer: losse aparte raampjes met alleen honingraat, die gemakkelijk door de imker uitgenomen kunnen worden om de honing eruit te slingeren. Bijen bouwen normaal ook niet in modules, maar als één geheel. De natuurbouwramen leek ons rustiger voor de bijen. Je onderbreekt de raten niet. Je houdt daarmee de raat, het 'skelet' van de imme intact: voor een 'ongedeeld bijenlichaam'. Kunstraat geven we niet; ze mogen zelf vrij bouwen. O ja, de deksel van de kast waren we vergeten. Rinske timmerde een houten deksel en bekleedde het met berkenbast om het waterdicht te maken tegen de regen.

#poepscheppen #leemenstro #natuurlijkimkeren #bijvriendelijk

Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page