top of page

De bloemetjes en de bijtjes


Al kwebbelend en kakelend liep de tweede klas van de Vrijeschool Vredehof naar de volkstuin. Ze kwamen op bezoek bij de bijen. We vertelden ons verhaal en zij luisterden ademloos: over dat de bijen hier nog maar net zijn komen wonen. Dat ze nog druk met het bouwen van hun huis zijn en we ze nog even met rust laten. Wel mogen we even om het hoekje kijken naar het vlieggat....

En als ze klaar zijn met bouwen dan gaan ze hard aan het werk om te zorgen voor een grote wintervoorraad honing. Hop één, twee vingers in de lucht...

'Mijn opa in Engeland heeft ook bijen en de koningin heeft een witte stip op haar rug!' 'Ja, mijn Opa heeft ook bijen!'

Wij hebben onze koningin nog niet gezien. Zij is niet beplakt. Maar er wordt actief gebouwd aan de raten en aan het vele gele stuifmeel dat naar binnen wordt gebracht in de tasjes aan de pootjes van de bijen, zien we dat het goed met haar gaat; dat ze haar hofhouding op orde heeft. We drinken sap zonder koekje want die heeft de ekster zojuist al opgegeten...

Als het nou weer voorjaar is, kunnen we de bijen vragen of ze een heel klein beetje honing over hebben van de winter zodat we in de klas honingdropjes kunnen maken.

Honingdropjes

Wat hebben we daarvoor nodig?

zeef

2 pannetjes

theelepel

2 schoteltjes

1 spatel

water

gesneden zoethout

stroop of bruine suiker

salmiak (zwart/wit)

gelatine blaadjes

tarwebloem

ingevet aluminiumfolie

en natuurlijk een klein beetje HONING!

Kook de zoethout in 250 ml water. Niet laten overkoken! Giet na 5 minuten het zoethoutextract door de zeef in een ander pannetje. Zet dit pannetje weer op het vuur. Laat het indampen tot er nog ca. 50 ml over is, waarna je het vuur laag zet. Voeg 3 theelepels stroop of bruine suiker toe en laat het oplossen. Voeg een halve theelepel salmiak toe. Laat een vel gelatine 5 minuten in een schoteltje water weken. Ondertussen maak je op een ander schoteltje een papje van 3 theelepels tarwebloem en een beetje water.Voeg de gelatine en het bloempapje aan het kokende zoethoutextract toe, terwijl je blijft roeren. Zorg dat er geen klonten ontstaan en laat het niet aanbranden! Als het mengsel glad en gebonden is, giet je het op een stuk ingevet aluminiumfolie. Enkele dagen laten uitharden. En dan zijn ze klaar

Zo en toen ging de zwerm weer terug naar school Bzzzzzzz

Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page