top of page

Immeke bouwt een huis van stro en leem


Het was prachtig weer vorige week en we hebben heel hard gewerkt. 84 balen stro en 250 kilo leem en kalk hebben we door onze handen laten gaan. Het resultaat mag er wezen!

Het leem maakten we aan met de hand. Daar hadden we later spijt van omdat we geen vel meer op onze handen hadden na afloop. Het recept, om de leem en de kalk in de juiste verhouding aan te maken, hebben we van een ervaren leembouwer uit Limburg. Samen met de kennis van de leemboer Rokus Oskam uit Lekkerkerk hebben we alle spullen bij elkaar verzameld en een aantal zakken opgehaald. Met voldoende leem voor een muur in de achterbak reden we terug naar Rotterdam.

​De muren bestaan uit gestapelde strobalen die onderdruk zijn vastgezet. Daarna werden de gaten stevig gevuld. Als laatste, om alles mooi glad te maken scheerden we alle uitsteeksels af met een heggenschaar. Er zijn nu twee buitenmuren af. Het is een goed begin om te ervaren hoe het werkt. Nu kunnen we de rest van het leem bestellen. Volgende week of de week erna komt de rest ( 1000kg) en gaan we weer verder. Vol goede moed en handschoenen.

Wordt vervolgd........

Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page