top of page

Vertrouwen op de kracht van de imme

Ze zijn zo dapper, sterk en ze werken zo hard. Negen kilo verzegelde honing verzameld! En stuifmeel en heel veel propolis. We zijn echt trots op de bijen. Ze zijn weerbaar en pittig. We zien ze in de verdediging gaan wanneer een wesp te dichtbij wil komen en ze schrikken er niet voor terug te vechten op leven en dood. Maar de indringer komt er niet in! De nazwerm (precies op de late avond van de zonnewende van 20 juni, in de strokast gegoten) heeft haar raten eerst helemaal zelf moeten uitbouwen. Dat is een hele prestatie.

foto van facebook van Beekeeping Photography

Op deze mooie foto is te zien hoe bijen de was als het ware 'uitzweten' via hun achterlijf. Dat kost veel energie. De wasraten van het volk kunnen vergeleken worden met het skelet van een lichaam.

Toen de zomerwende en Sint-Jan waren gepasseerd en de dagen weer gingen korten, moest er ook gewerkt worden aan uitbreiding van het volk en aan het verzamelen van het wintervoer. Op dat moment heeft de zomer haar hoogtepunt al bereikt. De aarde ademt alweer in. Er restte haar nog kort tijd voor de winterrust.

Alleen raten met honing die door de bijen met een dekseltje zijn afgesloten, mogen meegeteld en meegewogen worden als wintervoorraad. Open honing, de raten waar de honing zo uitvloeit, hebben we niet meegewogen. De ramen met open honing hebben we weggenomen om de bijen compacter in de kast te zetten. Die honing hebben we direct teruggevoerd aan de bijen.

Negen kilo verzegelde honing, hoe mooi de prestatie ook is, is onvoldoende om de winter door te komen. We hebben uiteindelijk een noodgreep uitgevoerd:

we hebben de bijen suikerwater, kamillethee en een snuf zout bijgevoerd: 'noodvoer'.

Het kan niet vaak genoeg worden benadrukt dat suiker geen bijenvoer is en nooit honing kan vervangen. Honing bevat essentiële stoffen en enzymen die bijen nodig hebben om hun weerstand op peil te houden; om een krachtig volk te blijven. Suiker voeren om honing weg te kunnen nemen, verzwakt een bijenvolk; het put het uit. Bijen kunnen wel worden bijgevoerd met eerder geoogste honing uit het volk zelf.

Maar dat was bij ons nog niet beschikbaar. Belangrijk hierbij is te vermelden dat een bijenvolk uitsluitend met eigen honing kan worden bijgevoerd. Geef een volk nooit 'wezensvreemde' honing van andere volkeren of gekochte honing.

Het is ondertussen alweer oktober. De bijen halen nog steeds stuifmeel binnen, als de wind niet te hard blaast. Soms helemaal wit bepoederd door stuifmeel van de reuzenbalsemien. Die bloeit nog volop. En vandaag spotte we ook een dikke dar die, ondanks de tijd van het jaar en het weerbare gedrag van de werksters, gewoon toegang kreeg tot de kast. Is dat hoopvol? Wij vertrouwen op de kracht van de imme. We volgen haar de winter in....

Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page