top of page

Immeke bouwt een huis van stro en leem

De ronde vormen van strobouw

Het huis is zacht en rond, maar toch sterk en robuust. De muren lekker warm als de zon schijnt, maar toch blijft het koel van binnen. Behaaglijk omhullend als het buiten koud is en toch is het er nooit benauwd, want het 'ademt'. Puur natuur, eerlijk mooi en met charme. Zelf, met elkaar, door verschillende handen, groot en klein, met liefde en plezier gecreëerd en gevormd.

Zelf bouwen is leuk en fijn! Het vraagt anders om te gaan met materiaal en tijd. Het is low-tech, ambachtelijk, zonder machines en met alleen natuurlijke duurzame materialen. Er is geen handleiding en geen garantie voor een vaststaand eindresultaat. Geen planning en opleverdatum: je bent afhankelijk van allerlei factoren die je zelf niet in de hand hebt. Alleen al voor het stapelen van strobalen en het lemen heb je een paar dagen het juiste weer nodig. Bouwen met stro en leem vraagt iets fijngevoeligs en doet beroep op je intuïtie, moed, vertrouwen en voorstellingsvermogen.

Het is als koken: leemspecie maak je 'op smaak' met leem, zand, valstro of hennep, hydraulische kalk en water. Dan moet het net als bij beslag even rusten zodat alles goed kan intrekken. Daarna met de handen in de strobalen smeren, niet te dik en niet te glad zodat de volgende laag het houdt. Bij het lemen mag het niet te warm of te zonnig zijn en niet te droog, maar ook niet te koud anders krijg je krimpscheurtjes. Nu moeten we stoppen omdat straks de nachtvorst de leemlaag zou laten barsten of craqueleren. De laatste laag komt er pas in het voorjaar op, na ijsheiligen. Dan maken we er ook meteen mooie vormen in of een mozaiek.

Er worden overal in de wereld prachtige huizen met stro en leem gebouwd. Ook in Nederland, onder andere in het Haagse Zuiderpark, in Amsterdam en Boxtel. In Nijmegen is er initiatief voor een strowijk naar voorbeeld van ecodorp Sieben Linden in Duitsland. Het Belgische Casa Calida in Tongeren biedt betaalbare cursussen en een toegankelijk netwerk aan. Daar doen ze het vooral samen. Iemand bouwt een huis en anderen komen helpen om te leren hoe zij zelf zo'n huis kunnen bouwen. Helpen, tegelijkertijd ervaring opdoen en je kennis later weer doorgeven aan anderen. Een prachtig principe met het devies: doe het zelf en doe het samen! Wij hebben de smaak van stro en leem goed te pakken. En we snappen de bijen wel dat zij zich zo goed voelen in een korf of kast van stro met leem. Nu wij niet aan het grote strobouwhuis kunnen werken, de bijen de winterrust ingaan, timmeren wij in de donkere dagen gewoon door: deze keer voor de bijen. En natuurlijk wordt het een ... natuurbouwkast van roggestro en leem!

Wordt vervolg...

Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page