top of page

Basiscursus Natural Urban Beekeeping Rotterdam

Omdat onze website nog niet klaar is zetten we vast de informatie over de cursus op deze blog. Zodra de site klaar is zullen we de informatie verhuizen.

Basiscursus Natural Urban Beekeeping Rotterdam; Het Nieuwe Imkeren

Op 11 april a.s. start de Basiscursus Natural Urban Beekeeping van Ilovebeeing en Immeke in Rotterdam. De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten op de donderdagavond in Trompenburg Tuinen & Arboretum. Wim van Grasstek geeft samen met Immeke de lessen. De cursus is opgebouwd uit theorie en praktijk lessen.

Inhoud van de cursus

Tijdens de cursus gaan we de bijen volgen in hun natuurlijke ontwikkeling vanuit de lente naar de winter toe. Dat doen we in de praktijk door zelf naar de bijen te kijken, ze te begeleiden en te leren inschatten wanneer ze door de imker ondersteund moeten worden. Belangrijk daarin is dat we verder kijken dan de plek van de kast zelf en de gehele leefomgeving meenemen met de vraag of er genoeg voedsel te vinden is voor de bij. In deze cursus gaat bijzondere aandacht uit naar het natuurlijke zwermgedrag van bijen in relatie tot de stad; met vragen als: kunnen we de bijen laten zwermen? En zo niet, wat dan?

We gaan in de Basiscursus Natural Beekeeping dieper in op de volgende onderwerpen:

- de plaats van het bijenvolk in de omgeving, met de opzet naar bijwaardig imkeren

- wie en wat is een imme - de natuurlijke ontwikkeling van het broednest (voorjaar )

- natuurbouw in plaats van kunstraat

- het erkennen en begeleiden van de driften in het bijenvolk

- de komst van de darren en het ontstaan van de zwerm

- de zwermtijd en het wel of niet laten zwermen in de stad

- het opzetten ( huisvesten ) van zwermen in diversen behuizingen

- het oogsten van honing en de verschillende manieren van voeren

- de zomertijd en hoe kunnen we drachtarme perioden overbruggen

- de inwintering

- bijenziekten en hoe ermee om te gaan

Over Wim van Grasstek, BD-imker

Wim is ruim 33 jaar imker, geeft cursussen en is veelgevraagd spreker over het natuurlijke en Biodynamisch imkeren in het hele land. Hij heeft de Nederlandse Natuurbouwkast ontwikkeld waar bijen in een ongedeelde organische ruimte optimaal kunnen leven. Samen met Albert Muller is hij dé expert en docent op het gebied van het Biodynamische imkeren in Nederland. Wim zal je nooit zien in een imkerpak en met handschoenen. Hij imkert in het ritme van bijen en met respect. Met blote handen. Zoals hij zelf zegt: ʻOm met ze te kunnen communiceren, moet je letterlijk je kleed afleggen.ʼ www.bdimkers.nl

Over Immeke

Immeke bestaat uit de imkers Rinske Kreukniet en Angélique Berger - de Meijer. Zij imkeren op natuurlijke wijze op een volkstuin in Rotterdam en vanaf het voorjaar 2013 in Trompenburg Tuinen & Arboretum te Rotterdam. Sinds 2012, het Jaar van de bij, vormen zij samen Immeke. Immeke houdt honingzoete praatjes en ontwikkelt educatieve projecten voor jong en oud met inspiratie vanuit het wezen van de bij. Zij verbinden de kennis van het Biodynamisch imkeren met het imkeren in de stad. www.immeke.nl

Over I Love Beeing

I Love Beeing wil een ode aan de bijen brengen. Dit omdat wij mensen veel aan de bij te danken hebben én er ontzettend veel van kunnen leren. Daarom organiseert I Love Beeing niet alleen bewustwordingscampagnes, maar ook concrete doe-dingen zoals de introductiecursus Urban Beekeeping en nu ook de Basiscursus Natural Urban Beekeeping. We willen de bij weer bij laten zijn en we kunnen ze daarbij helpen door hun leefomstandigheden zo optimaal mogelijk te maken. Vandaar dat I Love Beeing kiest voor een samenwerking met Immeke. Het is tijd voor Het Nieuwe Imkeren! I love Beeing is onderdeel van Stichting The Tipping Point en bestaat sinds 2011. www.ilovebeeing.nl

Uitgangspunten van Natural Beekeeping; Het Nieuwe Imkeren

Er is een aantal verschillen te noemen met het reguliere imkeren. Typerend voor het nieuwe imkeren is o.a.:

  • Bijen worden, indien voorhanden, op eigen honing ingewinterd. Voeren van suiker is een noodoplossing.

  • Natuurlijk laten uitbouwen van eigen raten met eigen was

  • Bijen vermeerderen door bij voorkeur laten afkomen van zwermen

  • Geen gebruik van synthetische middelen of organische zuren

Praktische informatie

De cursus heeft plaats voor maximaal 12 cursisten. Inschrijven kan via: bericht@immeke.nl

Locatie: Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam

Cursusdata: Donderdagen 11, 18 en 25 april, 16 mei, 6 en 27 juni en op 5 september 2013

Tijd: van 19:00 tot 21:00 uur (met eventueel een paar praktijk dagen waarbij we al om 18.00 uur willen beginnen)

Kosten: € 223,- euro, dit is inclusief een jaarkaart voor Trompenburg Tuinen & Arboretum zodat je de bijen kan bezoeken wanneer je wilt.

Het cursus geld kan worden overgemaakt naar rek.nr 39 04 65 720 t.n.v. The Tipping Point te Amsterdam o.v.v. Basiscursus Natural Urban Beekeeping Rotterdam".

Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page