top of page

Imkerseizoen geopend!

We zijn zo blij. De bijen vliegen! En hoe! Sterk, vitaal, met glimmende lijfjes in de zon. Met klompjes vol stuifmeel: geel, wit, oranje en prachtig blauw. Blij met de blauwe vroege sterhyacint in het Kralingse Bos. Leve alle krokussen in de stad! Met tapijten vol op de Maasboulevard, in de Voorschoterlaan, Avenue Concordia! Allemaal voedsel voor de bijen.
Vandaag was het de eerste dag dat we de kast in konden. Echt warm was het niet met hooguit 10 graden, maar wel de eerste rustige, zonnige dag na een veel te lange periode kou en nachtvorst met harde schrale noordoostenwind. Wat liet de lente lang op zich wachten! Alsof het nooit zou komen. Wij hielden ons hart vast voor de bijen. We hebben erover na moeten denken. Gaan we de kast wel of niet in vandaag en hoe pakken we het dan aan? Het is best nog koud, het broed, de eitjes en de larven kwetsbaar. Dat moet warm blijven op een temperatuur van 35 graden. Het beeld bij het vlieggat is goed: de bijen vliegen druk af en aan met flinke hoeveelheden stuifmeel. Blijkbaar is de koningin goed aan de leg. We vertrouwen op haar en gaan ervan uit dat het met het broed wel goed zit. Ook zien we dat de bijen ijverig opruimen. Dode bijen worden opgepakt en afgevoerd. Onze grote vraag: is er nog genoeg honingvoorraad in de kast voor de komende periode. Ook als het gaat regenen. En moeten we ingrijpen door bij te voeren. Vanwege de koele temperatuur, wilden we de inspectie zo kort mogelijk houden. We besloten slechts de 'deksel te lichten', en alleen de buitenste ramen wat opzij te schuiven om te kijken of er nog genoeg honingvoorraad in de kast zit. We hebben geen ramen uit de kast omhoog gehaald.
Ramen met broed hebben we rustig laten zitten om niets te ontregelen zodat de temperatuur er zo min mogelijk onder te lijden had. En wat een prachtig gezicht! Wat zaten de bijen rustig op de ramen. We waren verwonderd over de hoeveelheid verzegelde honing die nog in de kast voorradig was! Dat hadden we helemaal niet verwacht. We hoeven gelukkig niet bij te voeren. Wel houden we de situatie goed in de gaten. De imme wordt snel groter door alle nieuwe bijen die geboren gaan worden en dan is er veel voedsel nodig. En van de week gaat het weer regenen.
De kosmische constellatie, oftewel de sterren, planeten en de maan, staan vandaag gunstig voor de ontwikkeling van het bloemgedeelte van de plant. Dat zou ook zomaar haar invloed kunnen uitoefenen op de bijen. Het zou zo kunnen zijn dat, wanneer je de met propolis dichtgekitte kast opent, er onrust en chaotisering ontstaat. Die onrust door het openen van de kast maakt de bijen ontvankelijk voor nieuwe kosmische invloeden die richtinggevend zijn aan het gedrag van bijen. Het openen tijdens deze bloemperiode zou de broedverzorging en het opbouw van het volk ondersteunen. Dat komt mooi uit. Gewoon in tune met de kosmos dus. Goed bezig!
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page