top of page

Kom Toekomst Zaaien!

Ooit ervan gedroomd om met kloeke armen en handen vol zaad over de akker te lopen en met een breed gebaar te zaaien? Dat kan nu! Op zondagmiddag 27 oktober a.s. gaan we met z'n allen zaaien.

We zaaien een akker in met St. Jansrogge, een oud cultuurgewas. Dat doen we in het kader van het internationale project ‘Sowing the Future’. Overal in Europa komen deze maand burgers bijeen om te zaaien voor vruchtbare landbouw met gentechvrij zaad. Een gezamenlijke actie waarbij boer en burger de handen ineen slaan om te laten zien dat gezonde gentechvrije landbouw vol biodiversiteit van belang is voor ons voedsel, onze kinderen en de aarde.

Gezamenlijk en tegelijkertijd zaaien is iets magisch. Daar maken we zondagmiddag 27 oktober 2013 een echt feest van! We vieren het leven en de vitaliteit van de natuur. Weer of geen weer: kaplaarzen aan en iedereen kan meedoen! Jong en oud. Nadat we gezien hebben hoe de kunst van het zaaien gaat, maken we een gemeenschappelijke start, ritmisch ondersteund door muziek op oude traditionele instrumenten. Natuurlijk bieden we na afloop iets warms aan om te drinken. Toekomst Zaaien wordt in Nederland georganiseerd door Stichting Demeter, de BD-Vereniging en Stichting Zaadgoed. Immeke sluit hierbij aan en geeft er nog een extra dimensie aan omdat we ook zaaien voor de honingbij. Op zandgrond te Bathmen bij historisch landgoed ’t Hemeltje wordt u uitgenodigd mee te zaaien voor een roggeveld rijk aan akkerbloemen. Dat is niet alleen mooi en goed voor ons voedsel en de aarde; diversiteit op akkers is van levensbelang voor bijen. Bijen hebben het momenteel zwaar onder de eentonige monocultuur van het platteland. Zaaien en het gebaar van de zaaier heeft altijd al tot de verbeelding gesproken: Van Gogh schilderde het, dichters dichtten erover en ook in religie is het terugkerend thema. Het is een aardse bezigheid met een grote spirituele kracht. We brengen het zaad vol licht en kiemkracht in de schoot van moeder aarde in afwachting van het nieuwe dat komen gaat. Tegelijkertijd snijdt Toekomst Zaaien ook een heel actueel en politiek thema aan: de monopolisering van de internationale zadenhandel. Grote chemische en farmaceutische bedrijven als Bayer, Monsanto, Syngenta, BASF, Dow en Dupont beheersen momenteel de commerciële zadenmarkt. Zaadgoed wordt zodanig versleuteld dat het onmogelijk wordt om door boeren zelf te vermeerderen. Zaad is zo juridisch eigendom geworden van grote agrochemische en farmaceutische bedrijven. Dit zijn ook dezelfde bedrijven die insecticiden en herbiciden produceren. Deze ontwikkeling zet zich verder door en dat is geen goede ontwikkeling. Niet voor ons, onze kinderen en de aarde. Zaadgoed moet vrij voor iedereen beschikbaar blijven en zeker voor boeren. Voor de Toekomst! Gewoon zoals de natuur dat heeft bedoeld.

Als straks de gezaaide St. Jansrogge opkomt, groeit en rijpt, kan het wel twee meter hoog worden. En dat is gunstig voor het stro. Dat moet dan wel met de hand en zeis of sikkel worden geoogst. Roggestro werd traditioneel gebruikt om bijenkorven te vlechten omdat het stro gladder, harder en langer is dan ander soorten stro. De korven werden daarna ingesmeerd met koeienmest vermengd met klei of kalk om ze bestand te maken tegen weersinvloeden. Bijen doen het heel goed in roggestro. Nu is er een tekort aan biologisch (dynamisch) roggestro. Imkeren in roggestro is weer herontdekt en er worden weer prachtige ambachtelijke korven, Weissenseifener hangkorven gevlochten en strokasten gemaakt. Daarin kan een bijenvolk zich in één ongedeelde ruimte zo natuurlijk mogelijk ontwikkelen.

Van de rogge zelf? Die laten we malen in de plaatselijke windkorenmolen De Leeuw. Van het roggemeel en een beetje honing bakken we lekkere bio(dynamische) honingkoeken! Voor gezonde koeken met een goed verhaal. En niet te vergeten; heel belangrijk: een deel van de mooiste roggekorrels houden we achter. Het laatste en beste deel van de oogst wordt weer prijsgegeven aan de aarde: dat is weer het zaadgoed voor de volgende keer, voor een mooie oogst in de toekomst! Toekomst Zaaien!

Wanneer: zondag 27 oktober 2013 Tijd: 14:00 – 16:00 uur Locatie: Landgoed ‘t Hemeltje Paalmansweg 9, 7437 SV Bathmen

Je bent altijd van harte welkom om spontaan aan te sluiten en mee te doen, maar het is prettig als we weten hoeveel zaaiers er ongeveer zijn. Geef je op via: bericht@immeke.nl

Met dank aan de landheer van Landgoed 't Hemeltje voor zijn gastvrijheid en voor de akker die hij beschikbaar stelt en zaaiklaar maakte en met dank aan Stichting Korensla die het biologisch zaadgoed van de St. Jansrogge beschikbaar stelt. Stichting Korensla stelt zich ten doel om de agrobiodiversiteit te verbeteren. Zie: www.korensla.nl

Voor meer informatie: www.stichtingdemeter.nl, www.avenirsem.ch en www.zaadgoed.nl Liefs van Immeke bericht@immeke.nl

Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page