top of page

Driekoningen

‘Vrouw Holle luisterde aandachtig naar het gezang van de bijen in de holle boom en naar de adem van de dieren die onder de sneeuw lagen te slapen, diep in hun warme holen. Ze vernam de stem van het gesteente en het stromen van het sap onder de bast van bomen en struiken. Ze werd de voorjaarsverwachting gewaar….’

Uit: Karl Paetow, R. Heuninck, Sprookjes van Vrouw Holle, 1987.

Vandaag is het Driekoningen! De stilte van de natuur heeft plaatsgemaakt voor een fris nieuw begin. De zon is weer in beweging: in de ochtend blijft het nog wel donker, maar als je goed oplet blijft het ‘s avonds alweer langer licht. Vandaag vloog er af en toe een bij. Het was dan ook 12 graden. Maar of het nou dooit of vriest, de bijen weten precies dat de dagen weer lengen. De koningin goed beschermd, diep in de wintertros begint weer langzaamaan met het leggen van eitjes.

Tekening: Charlotte Dematons

Vandaag is ook de afsluiting van de 12 of 13 de Heilige nachten. Het is maar wanneer je begint te tellen. Het is de periode tussen kerst(nacht) en Driekoningen. De oorsprong van de twaalf heilige nachten heeft te maken met de gelijkschakeling van de kalenders van een zonnejaar en een maanjaar. Na 12 maancyclussen zijn er 354 dagen verlopen. Om die te laten overeenstemmen met het aantal dagen in een zonnejaar van 365 dagen, worden 12 nachten toegevoegd. In deze donkere periode na de midwinterzonnewende lijkt de zon echt een paar dagen stil te staan en bleven de dagen even lang om na vandaag weer te lengen. Dat maakt een scheiding in het jaar als een einde en begin, dood en leven. Het wordt al eeuwen gezien als een ‘overgangstijd’ een soort ‘niemands-tijd’, of een mystieke periode waarin de sluier tussen hemel en aarde flinterdun is. Het verhaal gaat dat ‘men de dieren hoort praten en de fijnstoffelijke bewegingen in een alles met elkaar verbindende netwerk zou kunnen waarnemen’.

Ook wij zijn stil geworden en naar binnen gegaan. We hebben gewoon samen met de natuur rust genomen om eens goed te luisteren. Met de bijen in gedachten. Alle tijd genomen om te bezinnen en te dromen! En dromen tot nieuwe plannen gesmeed. Tijd om weer in actie te komen en aan het werk te gaan. Vandaag met Driekoningen starten ook wij het nieuwe jaar weer op! Net als de drie magiërs koersend op de ster: ons innerlijk kompas. Om door de knieën te gaan voor … de bijen.

- Op zaterdag 11 januari a.s. gaat Immeke zelf in opleiding om Meester imker te worden

- Op woensdag 22 januari a.s. geeft Immeke twee presentaties over bijen en het belang van goede waarneming op het BD/Demeterplein op de Biovak (de vakbeurs voor duurzame landbouw, natuur, voedselkwaliteit) in Zwolle.

- Van 5-8 februari gaat Immeke naar de internationale conferentie: The Bees, Creators of Relationships in Dornach, Zwitserland om kennis op te doen en inspirerende collega’s te ontmoeten.

- Op 25 februari start de introductiecursus Holy Bee

- Op 26 maart start de praktijkcursus Natural Urban Beekeeping

- Dit jaar gaan we ook van start als BD-imker regiogroep Rijnmond met een programma voor imkers die natuurlijk of BD imkeren of daarin geinteresseerd zijn. Programma volgt later dit jaar.


Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page