top of page

Koninginnedag 2013


Bij ons blijft ze gewoon: de koningin! Eens een koningin, altijd een koningin. Niks abdicatie en kroning, en al helemaal geen koning. Een imme is en blijft nu eenmaal een matriarchale eenheid. Daar zijn protocollen, beveiliging en kunstgrepen van buitenaf echt niet bij nodig.

Sinds vorige week staan vier volkeren in Trompenburg Tuinen & Arboretum. Een prachtige plek vol drachtplanten en oude bomen waar de bijen naar hartelust nectar en stuifmeel kunnen halen. Maar wat nog mooier is: onze koninginnen mogen er zwermen!

Het zwermen is een magisch en vreugdevol moment: de natuurlijke geboorte van een nieuw volk! De oude koningin neemt een gedeelte van het volk mee en maakt plaats voor de nieuw geboren koningin en de rest van het volk. De oude koningin en haar gevolg hebben zich volgezogen met honing waarmee ze voor drie dagen voldoende voedsel bij zich hebben om een nieuw bijenhuis te vinden. Als de zwerm als een tros bijen ergens gaat hangen en tot rust komt, wordt de tros ‘geschept’ en krijgt het een bijenkast.

Als de oude koningin vertrokken is en er worden meerdere nieuwe koninginnen geboren, laten we de bijen gewoon met rust. Er zullen mogelijk nog meer zwermen vertrekken met één of meerdere jonge onervaren en onbevruchte koninginnen. Er is maar één vorstin in een bijenvolk! De koninginnen vechten dat onderling op leven en dood uit en de krachtigste vliegt later op haar bruidsvlucht naar de zon om onderweg met de sterkste mannetjes te paren. De bijen laten we zelf hun koningin kiezen. We ‘breken’ niet in. De imme laten we daar helemaal vrij in. Op bruidsvlucht paart de koningin met tot wel ca. 20 verschillende mannetjes. Die mannen, de darren, komen uit de onbevruchte eitjes van koninginnen. Ook daarin geven we de bijen vrijheid: de imme mag zoveel mannetjesbijen voortbrengen als ze zelf wil.

Onze bijen zijn geboren uit natuurzwermen van volkeren waarmee altijd al natuurlijk is geimkerd. Zij kennen hun natuurlijke driften, zoals bouwdrift, haaldrift en zwermdrift. Het is aan de imker het ritme van de driften te herkennen, te begeleiden en te ondersteunen.Volkeren waarin kunstmatig is ingegrepen, kunnen niet zomaar ‘vrij’ gelaten worden. Daar kan niet zomaar natuurlijk mee worden geimkerd. Ze moeten worden begeleid. Een volk ‘in omschakeling’ dus. Het kan vier jaar duren voordat een volk pas haar natuurlijke evenwicht en ritme heeft gevonden. Bijen doen het zelf zo goed! Dan heb je toch elke dag Koninginnedag?

Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page