top of page

Bomenridders

Nooit meer dan die ene keer

gebeurde het dat ik zo gelukkig was.

De bloesems vielen neer

van de bomen waar wij lagen

in het gras.

Vertaald fragment uit: Walther von der Vogelweide ‘Nemt, frouwe, disen kranz!’, Duitsland ca. 1200.

De bomen bloeien en er gaat een hele wereld open. Het vroege zachte, rustige voorjaar zorgt voor uitbundige bloesem; de takken hangen zwaar met sneeuw van witte en roze bloemen. Als je op straat stilstaat en heel goed kijkt, zie je ook in de alledaagse, minder uitbundige bomen prachtige, soms bescheiden bloemen ontluiken.

Opeens is het besef doorgedrongen dat in elke boom bloemen bloeien. Dat bloemen niet alleen laag op het veld aan onze voeten staan, maar ook boven ons hoofd op een stam; de bloeiende boom. De bloemende boom. De boom als verleidelijke bloem met de bij als liaison d’amour. Geen appel zonder bloesem, geen kastanje zonder een witte of rode toorts, geen propellertje zonder de fijne groen, gele tuilen van de esdoorn.

Bloemen betekent voedsel voor bijen. Boom is dracht! Bijen vliegen vanaf half maart op de wilgen, zowel op de mannelijke voor het stuifmeel als de vrouwelijke voor de nectar, dan de esdoorns, meidoorns, lijsterbessen en talloze fruitbomen. Gevolgd door de kastanje, acacia en dan in de zomer de linde. Op eiken zal je bijen niet zo snel aantreffen, evenmin op de platanen, essen en beuken.

Een bloeiende boom biedt wel twee keer zoveel oppervlakte aan dracht, dan een bloemenweide in het platte vlak of veld. Een boom is een bloemenveld in driedimensionale vorm. Deze ‘3D-dracht’ en de goede kwaliteit van het stuifmeel en nectar maken bomen van onschatbare waarde voor de bij. En vooral de grote, in de trage tijd uitgegroeide, volwassen oude exemplaren die met hun diepe wortels altijd het water vinden, geven decennia en misschien wel voor eeuwen voedsel aan bijen. En omdat de bloei hoog plaatsvindt is er ook nog ruimte onder de boom voor bloemen op de grond.

Als een lindeboom wordt geveld, verliezen we twee kilometer aan dracht! Daar kunnen wij met z’n allen niet tegenop zaaien. Drachtbomen-linten, lange lindelanen en het liefst met variëteiten en soorten die na elkaar bloeien, wilgen die om en om worden geknot. De liefdesrelatie tussen de bij en de boom is zo mooi en innig, die moet hartstochtelijk gekoesterd en beschermd worden. Het joodse geloof kent in de periode half maart, half april zelfs een ‘Beracha’, een zegen, die uitgesproken wordt over bloeiende vruchtbomen.

Dat er bomen worden gekapt gewoon omdat ze in de weg staan of omdat er meer ruimte voor auto’s of licht moet komen vinden wij dan ook ongelooflijk.

Bomen onze fundamenten! Hoe kunnen die nou in de weg staan of voor overlast zorgen….

Immeke wil het belang van ons bomenbestand te vuur en te zwaard verdedigen! Daarom zijn wij ook zo blij met de kennismaking met echte ridders! Kloeke helden en heldinnen die zich dapper én kundig profileren als ‘de Bomenridders’. Zij strijden met kennis over boom en recht om onnodige bomenkap tegen te gaan.

Zie voor meer info; Bomenridders

Immeke houdt van honingzoete praatjes en meer nog van echte ridders en jonkvrouwen die de ware liefde erkennen. Liefde voor moederaarde en al haar schoonheden.

Leve de bomenridders! Maar vooral: lang leve de boom!

Een bijzondere en inhoudelijke website over bomen geschreven door Brigit Kahlert (1938-2007): http://www.stemderbomen.nl en kijk natuurlijk ook op http://www.bomenstichting.nl

Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page