top of page

Sweets for my sweet, sugar for my honey ...


De darrenslacht gaat voort. Er liggen verhongerde darren voor de kast en heel soms zien we er nog een naar binnen gaan. En er wordt heel hard gewerkt, druk gevlogen, in en uit de kast met nog veel stuifmeel. Het is prachtig septemberweer. De kleur van de zon verandert en de wereld wordt van goud. De ochtenden lijken van honing; fris met zichtbare zonnestralen door de bomen. De avonden al zo veel vroeger donker.
Wij hebben ons een beetje laten meeslepen door hoe het 'hoort'.... Alle imkers praten over inwinteren, honing oogsten, suikerwater voeren en op tijd zijn. Wij zijn dan al te laat! Maar wij oogsten geen honing omdat dat de wintervoorraad is voor de bijen waar ze zo hard aan hebben gewerkt. Wij vinden het zo onnatuurlijk en cru om honing uit de kast te halen voordat de winter begint. Wat een tegenstrijdigheden! En de bijen werken en vliegen maar door en met zo velen. En er is volop sedum en herfstaster in de tuinen en springbalsemien achter de tuin. Ons besluit is allang genomen: we rekken een beetje op in de tijd en laten de bijen gewoon hun gang gaan. Twee weken geleden hadden ze al zeker 12 kilo verzegelde honing in de kast verzameld...We wachten, volgen, en kijken het weer en de dracht aan. En tot vandaag was het prachtig en leken ze harder te werken dan ooit. ​​
Deze week inspectie in de kast. Dan zullen we onder andere zien hoe het staat met de wintervoorraad. ​​Als er tenminste veertien kilo verzegelde honing in de kast zit. Dan hebben ze genoeg voor de winter. En wat is er nou mooier! Op eigen kracht de winter door! De meeste imkers oogsten honing aan het einde van het seizoen en voeren suikerwater bij om de bijen de winter door te helpen. Het hoort bij de handelingen van het 'inwinteren'. Suikerwater of stroop willen we liever niet voeren. Suiker is iets heel anders dan honing. Suiker komt bij ons van de suikerbiet, die groeit onder de grond. Honing ontstaat uit nectar van de bloem. De bij heeft het eerst in haar honingmaag en geeft het mond op mond door aan andere werkbijen. Een proces waarbij allerlei enzymen en bacteriën hun onmisbare werking doen. Daarna dikken de bijen het middels verdamping in. Honing heeft een desinfecterende en antibiotische werking en vervult een rol in het afweersysteem van bijen. Dat is een belangrijk en niet te negeren detail: daar kan geen suiker tegenop.
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page